Blåbär - bladen

 

PLOCKA

Vissa bär har en genetisk effekt och kan sakna det blåaktiga vaxiga daggiga överdraget men är lika goda och nyttiga för det

PLOCKA NÄR
 
  • Unga, ljusgröna blad i maj - juni. har aldrig testat - kvar att göra
  • Blommorna när de är rosa - har aldrig testat - kvar att göra
  • Bären är mogna i juni-september


LUKT OCH SMAK
 
  • Bladen smakar lite syrligt


BEVARAS HUR
 
  • Bladen torkas och kan sedan användas till infusion  
  • Bären fryses in eller torkas

DRYCK


HÄLSA OCH I HUSAPOTEKET

Blåbären värderas högt pga sin höga nivå ur näringsinnehåll. Det var lite skillnad förr innan man kunde förvara dem. Färska bär innehåller bland annqat C-vitamin, provitamin A, flera mineraler och antioxdanter. 

Blåbär sägs kunna skydda hjärnan mot demens, minska risken för hjärt- kärlsjukdomar, stärka njurarna, minnet och koncentrationen sant gynna sårläkning. En dryg deciliter om dagen lär räcka

  • Ät bär som en engångsåtgärd vid diareé 
  • Vid blåskatarr drick två koppar infusion på bladen per dag i högst en vecka
  • Vid inflamation i munnen: Gurgla med infusion på bladen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar