Rönn - bären

 


PLOCKA



PLOCKA NÄR
 
  • Samla bladknoppar innan de vecklar ut sig 
  • Bären plockas mogna from september 


LUKT OCH SMAK

  • Bladknopparna luktar och smakar svagt av vanilj och bittermandel
  • Bären är syrliga och beska. De blir sötare när de torkawsm fryses in eller hettas upp

BEVARAS HUR
 
  • Torka bären
  • Salta in bären
    Blanda rönnbär med grovt salt på en bakplåt, så mycket att bären nästan täcks. Låt ligga i rumstemperatur en dag så släpper vätskan från bären. ställ in i kylen efter att du har silat av saltet och ha som tillbehör
  • Frys in bären för att lura dem att det inte har varit frost. Gör mycket förs smaken
  • Bladknopparna torkas


MAT

  • Torkade rönnbär kan användas i bröd och gröt etc

SMAKSÄTTARE


DRYCK


HÄLSA OCH I HEMAPOTEKET

  • Rönnbären överträffar nästan alla importerade superbär. Innehåller antioxidanter, C- och E-vitamin, provitamin A, kalium, kalcium, magnesium, järn, jod, sorbitol och pektin. Bären har baktieriedödande egenskaper. Tål upphettning och nedfrysning utan att näringsinnehållet förändras
  • Innehåller extrema mängder c-vitamin

KAN FÖRVÄXLAS MED


ÖVRIGT


MINA EGNA ERFARENETER
 
Frös ned några deciliter jag hade plockat under mitten av augusti och tar då och då några till gröten blandade med frusna blåbär. Intressant med rönnbären att jag mycket väl kände igen den sträva smaken. Har alltså ätit av dem tidigare i livet. Minns lite svagt. Visste eller hade då förmodligen hört att de inte var giftiga men ordentligt sura. Att frysa ned dem gjorde att de var helt OK att äta
 
Tror att man ska plocka dem så sent som möjligt. Skulle tro att de även lossnar lättare om de är riktigt mogna. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar