Blåbär - bären

 

PLOCKA

Vissa bär har en genetisk effekt och kan sakna det blåaktiga vaxiga daggiga överdraget men är lika goda och nyttiga för det

PLOCKA NÄR
 
  • Unga, ljusgröna blad i maj - juni. har aldrig testat - kvar att göra
  • Blommorna när de är rosa - har aldrig testat - kvar att göra
  • Bären är mogna i juni-september


LUKT OCH SMAK
 
  • Bladen smakar lite syrligt


BEVARAS HUR
 
  • Bladen torkas och kan sedan användas till infusion  
  • Bären fryses in eller torkas

DRYCK


HÄLSA OCH I HUSAPOTEKET

Blåbären värderas högt pga sin höga nivå ur näringsinnehåll. Det var lite skillnad förr innan man kunde förvara dem. Färska bär innehåller bland annqat C-vitamin, provitamin A, flera mineraler och antioxdanter. 

Blåbär sägs kunna skydda hjärnan mot demens, minska risken för hjärt- kärlsjukdomar, stärka njurarna, minnet och koncentrationen sant gynna sårläkning. En dryg deciliter om dagen lär räcka

  • Ät bär som en engångsåtgärd vid diareé 
  • Vid blåskatarr drick två koppar infusion på bladen per dag i högst en vecka
  • Vid inflamation i munnen: Gurgla med infusion på bladen



MINA EGNA ERFARENETER
 
Blåbär har man plockat och ätit ända sedan barndomen. Välkänt mycket gott bär. Minns min mamma som gjordeblåbärsgröt eller att man åt blåbär om man var "lös i magen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar