PLOCKA
PLOCKA NÄR
- Blommorna plockas i maj.
- Bären skördas på hösten eller tidig vinter. "Låt dem ligga i frysen i ett par dygn om du har plockat dem innan frosten har slagit till"
LUKT OCH SMAK
- "Blommorna luktar och smakar bittermandel. Bären har en syrlig, sträv och lite söt smak"
BEVARAS HUR
- Torka eller frys in bären
- Torka bladen till infusion
SMAKSÄTTARE
DRYCK
- Slåmbärssaft
HÄLSA OCH HÄLSOAPOTEKET
- "Varm slånbergssaft med riven ingefära kan göra susen vid förkylning. Drick varm slånbärssaft regelbundet under vintern för att stärka immunförsvaret"
- "I husapoteket används ären traditionellt mot hosta, feber, förkylning, halsont, reumatisk värk och förkylning.
KAN FÖRVÄXLAS MED
ÖVRIGT
- "Slånbär anses vara ett av våra nyttigaste bär. De innehåller gott om C-vitamin, mineraler och antioxidanter"
- OBS.... Tugga inte på kärnan, den innehåller amygdalin som i magsäcken omvandlas till giftig blåsyra (vätecyanid)
- "De innehåller även mycket garvämnen, vilket får det att kännas som om hela tungan ska rulla ihop sig om man äter dom råa"
- "Godast blir de om de får mogna på kvist, hänga kvar och nypas av frosten. Då utvecklas smaken och bären blir sötare".
VÄXER VART
- Längs cykelvägen / skidspåret i Trosa
MINA EGNA ERFARENETER
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar