Slån - bären

 

 
PLOCKA


PLOCKA NÄR
 
  • Blommorna plockas i maj.
  • Bären skördas på hösten eller tidig vinter. "Låt dem ligga i frysen i ett par dygn om du har plockat dem innan frosten har slagit till"

LUKT OCH SMAK

  • "Blommorna luktar och smakar bittermandel. Bären har en syrlig, sträv och lite söt smak"

BEVARAS HUR

  • Torka eller frys in bären
  • Torka bladen till infusion
MAT


SMAKSÄTTARE


DRYCK

  • Slåmbärssaft

HÄLSA OCH HÄLSOAPOTEKET

  • "Varm slånbergssaft med riven ingefära kan göra susen vid förkylning. Drick varm slånbärssaft regelbundet under vintern för att stärka immunförsvaret" 
  • "I husapoteket används ären traditionellt mot hosta, feber, förkylning, halsont, reumatisk värk och förkylning.

KAN FÖRVÄXLAS MED


ÖVRIGT
 
  • "Slånbär anses vara ett av våra nyttigaste bär. De innehåller gott om C-vitamin, mineraler och antioxidanter"
  • OBS.... Tugga inte på kärnan, den innehåller amygdalin som i magsäcken omvandlas till giftig blåsyra (vätecyanid)
  • "De innehåller även mycket garvämnen, vilket får det att kännas som om hela tungan ska rulla ihop sig om man äter dom råa"
  • "Godast blir de om de får mogna på kvist, hänga kvar och nypas av frosten. Då utvecklas smaken och bären blir sötare". 
 
VÄXER VART
 
  • Längs cykelvägen / skidspåret i Trosa 

 
MINA EGNA ERFARENETER
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar