PLOCKA
Vissa bär har en genetisk effekt och kan sakna det blåaktiga vaxiga daggiga överdraget men är lika goda och nyttiga för det
PLOCKA NÄR
- Unga, ljusgröna blad i maj - juni. har aldrig testat - kvar att göra
- Blommorna när de är rosa - har aldrig testat - kvar att göra
- Bären är mogna i juni-september
LUKT OCH SMAK
- Bladen smakar lite syrligt
BEVARAS HUR
- Bladen torkas och kan sedan användas till infusion
- Bären fryses in eller torkas
DRYCK
HÄLSA OCH I HUSAPOTEKET
Blåbären
värderas högt pga sin höga nivå ur näringsinnehåll. Det var lite
skillnad förr innan man kunde förvara dem. Färska bär innehåller bland
annqat C-vitamin, provitamin A, flera mineraler och antioxdanter.
Blåbär
sägs kunna skydda hjärnan mot demens, minska risken för hjärt-
kärlsjukdomar, stärka njurarna, minnet och koncentrationen sant gynna
sårläkning. En dryg deciliter om dagen lär räcka
- Ät bär som en engångsåtgärd vid diareé
- Vid blåskatarr drick två koppar infusion på bladen per dag i högst en vecka
- Vid inflamation i munnen: Gurgla med infusion på bladen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar